13.09

Saavuin Ranualle ja kävin työmaalla perehdytyksessä. Samalla luotiin silmäys siihen mitä piti tehdä ja sitten saavuinkin majapaikkaan.

toomas_laiturilla_DSC_0065-1.jpg

Kävin iltasella ottamassa muutamia valokuvia ja huomasin että syksy tekee tuloaan kovaa kyytiä. Otin muutamia valokuvia hämärässä ja tuossa kuvassa olen vielä työrytkyt päällä laiturilla ennen iltauintia. Syksyillat ovat taas tulleet ja pimeys tuntuu vaihteeksi mukavalta.

Aikoinaan eräs tuttuni muutti Floridaan ja kysyin mitä hän Suomesta kaipaa. Vuodenajat kuulemma olivat suurin menetys.

14.09

Työmaa pyörähti Ranuan Asmuntissa käyntiin ja "etelänmiehelle" oli yllätys tuo porojen liikkuminen ja käyttäytyminen. Vaikuttavat paljon hirveä viisaammilta kun eivät kouhuta auton eteen samalla tavalla.

15.09

Olin yksin työmaalla ja työmaa on verkkoaidalla suljettu alue. Naureskelin kun porot tulivat aidan taakse katselemaan aitaukseen suljettua etelänmiestä. Päätin käydä viikonloppuna Ranuan eläinpuistossa. Siellä saisi katsella aitauksissa olevia eläimiä ja luulla tietävänsä miltä niistä tuntuu.

16.09

Tulipas sitten käytyä eläinpuistossa ja minusta se oli käymisen arvoinen paikka. Kolmisen tuntia kiertelin puistoa ja komeat puitteet siellä oli ja eläimet olivat hyvin liikkeellä ja näkyvissä, Jääkarhuemo oli leikkisällä päällä ja poikanen tyytyi vain rannalta katselemaan emon kouhotusta suuren mustan "rantapallon" kanssa.

jaakarhu_palloilee-1.jpg

maakotka_toomas_DSC_0083.jpg

Illalla oli sitten vuorossa saunan lämmitystä ja uimista. Radioasemankin virittelin kuntoon mutta voimakas paikallinen häiriö esti yhteyksien pitämisen. Olin radioteknisesti melko kuuro. Sunnuntaina muuttelin antennirakennelmia mutta häiriö ei poistunut. Kävin taajaman ulkopuolella toteamassa että häiriö oli paikallinen.

Muutaman koelähetyksen tein ja netistä kävin toteamassa että minut oli maailmalla kuultu mutta paikalliset pörinät pitivät minut pois radion äärestä. Sunnuntai meni kuitenkin mukavasti pohtiessa häiriön aiheuttajaa..

18.09

Maanatai oli sangen vauhdikas päivä aikaansaannoksien suhteen työmaalla. Ehkäpä sunnuntainen pakkolepo edesauttoi asiassa.  Viikonloppu nyt meni täällä kun ei jaksanut lähteä kotiinkaan kun vasta tiistaina käytti sen 10 tuntia ajeluun ja toisaalta oli leppoisaa olla sunnuntai pois auton ratista. Kotona käynti olisi edellyttänyt noin 18 tunnin ajorupeamaa edestakaisin.

Jos olisi perjantaina lähtenyt kotiin olisi ollut perillä lauantain puolella ja sitten sunnuntaina olisi pitänyt lähteä takaisin jo puoliltapäivin.

Ruska alkaa näkymään jo aika selkeästi.

ruskaa_ranua_kelt-1.jpg

19.09

Tiistai - torstai oli ns, perussettiä joten mitäpä sitä tässä kertaamaan. Samat kuvio toistuvat joka asemalla.

22.09

Asmuntin aseman luovutuspäivä tilaajalle. Aluksi ennen tapahtuman alkamista oli vastaanotto varsin nihkeää. Ensimmäisen 10 minuutin aikan tuli nitinää ja natinaa. Pienen hienosäädon ja uusien asennusten jälkeen tuli sitten kehuja.

Se mikä tässä on mielenkiintoista on se että työn vastaanottaja on valtakunnallinen yritys mutta alueellisia eroja löytyy ja ne ovat toisinaan sangen merkittävässä asemassa. Meidän tiimillä taas on ollut oma tapa toimia ja se ei kaikille käy. Lopputuloksen kannalta sillä ei ole suurtakaan merkitystä. Muutokset mitä tehtiin eivät olleet suuria mutta saimme tilaajan tahdon läpi. Hyvä niin.

Asmuntin asemalta tapahtui sitten siirtyminen Tuomelaan Yli-Iihin saman päivän aikana.